Gáti György fotográfus weboldala
GELLÉRT
 
A GELLÉRT

A HUNGART ösztöndíjasainak tárlatán 8 művész állította ki munkáit az Olof Palme ház falain.
Köztük Gáti György 17 fotográfiája és egy 11 képes sorozata volt látható, melyek témájául a Gellért Szálló és Fürdő szolgáltak.

Részlet Szeifert Judit művészettörténész megynyitóbeszédéből:

Gáti György fotográfiai törekvései az utóbbi években az épített környezet leképezésére irányultak. Ösztöndíj-pályázata ezeknek a műveknek a sorába illeszkedik, a Gellért Szálló és Fürdő épületének és környezetének feldolgozására irányult. Az ösztöndíjas idő alatt – és azóta is – igen nagyszámú és átfogó spektrumú anyagot készít(ett) ebben a tematikában, de a jelenlegi tárlaton ennek csupán egy keskeny szeletét mutat(hat)ja be. A színes fotók tárgya az épületegyüttes és környezete, de valójában a téma a fény.
A képek ugyanis különböző napszakokban és megvilágításban tárják elénk az építészeti fragmentumokat. A lilás pirkadattól, a verőfényes napsütésen át a borongós szürkületig. Virágláda a balkonon (11 kisebb képből álló sorozat), rácsok, korlátok, kocsiablakban tükröződő épületek, ablakok közelről, majd távolabbról – léptéket váltva – ablaksorok rendszere áll össze.
Egészen hétköznapinak ható jelenetek és architekturális részletek párosulnak egyedi képkivágatokkal, fényhatásokkal, s ezáltal egészen új tartalmakkal telítődnek Gáti György fotóin.GATI GELLÉRT Lábbeli történet Gáti Fotó gatiphoto Gáti György Gáti>
Gáti György: Lábbeli-történet

A kiállításon részt vevő ösztöndíjas művészek:
Bárd Johanna, Gaál József, Gárdi Balázs, Gáti György, Kis-Tóth Ferenc, Kopasz Tamás, Lencsés Ida, Vincze Ottó.
A kiállítást rendezte: Laczkó Ibolya

A kiállítás bezárt, a galéria hamarosan látható lesz.