Gáti György fotográfus weboldala
MA/GÁT FOTÓZTÁK
 


MAGÁT fotózták
Markovics Ferenc és Gáti György képei a Művészetek Palotájában, Budapesten

A tárlat nyitva tartását a MÜPA két héttel meghosszabbította, így február 26. helyett március 11-én zárult.


A vernisszázs
Kisfaludi István felvétele

"... S a képek kapcsolata ... végképpen szövevényessé válik, hiszen nemcsak egymással felelgetnek éppen most a jelenben
párokká rendezve, hanem régi önmagukkal is. S ha mindezt nem egyetlen életmûbõl szemelgetve kapjuk, hanem két alkotó
– esetünkben Markovics Ferenc és Gáti György – merész és komoly vizuális páros játékában, akkor igazán könnyû belátnunk,
hogy a titkok és kapcsolatok nem egyszerûen megkétszerezõdnek. Sokkal többrõl van itt már szó. ..."
/Szarka Klára - a megnyitón elmondott - bevezetõjébõl//

----------------------


Gáti György, Dr. Ranschburg Jenõ és Markovics Ferenc
Petõ Zsuzsa /MÜPA/ felvétele

Szarka Klára megnyitóbeszéde
Letöltés: MAGAT_Fotoztak_Szarka_MUPApic.mp3 [11751.01 Kb]

Dr. Ranschburg Jenő megnyitóbeszéde
Letöltés: MAGAT_Fotoztak_Ranschburg_MUPApic.mp3 [19229.44 Kb]
"... Mintha egy kávéházban titokban letelepednénk két, hol komolyan, hol viccelõdve beszélgetõ férfi asztalához, és kihallgatnánk õket. ..."
Lõkös Ildikó Pároskép - MA/GÁT fotózták címû írása a KULTURA.HU oldalon, ide kattintva olvasható."Több éves, néhol több évtizedes távolságból felelgetnek egymásnak tárlatunk képei. Játék a formával, a jelentéssel, a fénnyel – komoly játék, hisz játszani csak komolyan érdemes. Még új embléma is született, s a cím is vicces-komoly: MA/GÁT fotózták. Tisztelt Látogatónk! Magát megragadják a fényképek, a belõlük áradó érzés, hangulat? A Mûvészetek Palotája többféle mûvészeti ágnak ad otthont, s produkciói e falak közt izgalmas kölcsönhatásba lépnek egymással. Kiállításunk képeit két fotográfus, Markovics Ferenc és Gáti György készítette, s nem csupán az exponálás pillanatában, de sokáig azután sem gondolták, hogy valaha is egymással párba állítva a fotókat, új jelentéssel gazdagítják azok tartalmát. De nemcsak a képek, a helyszín is bõvíti az asszociációk körét, „új dallamot” játszanak a hangulatfestõ képpárok, s a következõ elõadások egyikén talán a hallgatókban is felidézõdik majd ezek közül valamelyik."
/Hajdú Éva, MÜPA Kiállítás-bevezetõszöveg/

"Lapunk két állandó szerzõjének, Markovics Ferencnek és Gáti Györgynek rendhagyó kiállítása nyílik a Mûvészetek Palotájában. A két nemzedéket reprezentáló és sok vonatkozásban nagyon is különbözõ alkotói pályán haladó mûvész izgalmas szellemi puzzle-t kezdett játszani. Megkeresték azokat az eddig elõttük is jobbára rejtett pontokat, amelyeken a mûveik amúgy elsõ látásra, a megszokott nézet szerint talán kevéssé, ám némi fantáziával, játékossággal és kellõ bátorsággal szemlélve igencsak meghökkentõ módon képesek egymásra találni."
/FOTOMOZAIK 2009 februári szám/A Kossuth Rádió, Közelrõl címû mûsorában - a tárlat kapcsán, a megnyitó napján - elhangzott beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.
Riporter: Kovács Gabriella [7Mb]


Részletek a kiállítás anyagából

.
.
------------------------------------------------

Pető Zsuzsa, (MÜPA), Cserba Aurél, Kisfaludi István, Kovács-Bella István,
Lovász Csaba és Tóta József fotográfiái a MA/GÁT - vernisszázsról


A MA/GÁT FOTÓZTÁK alkotói köszönetet mondanak a megnyitón fotografáló, és képeiket rendelkezésükre bocsájtó kollégáknak, barátoknak.Gáti György: A kiállítás helyszíne a zárás estéjén