Gáti György fotográfus weboldala
Vendég-oldal
 

Ács Irén
(1924-2015)
(Fotó: Gáti György 2002)

********************************************************************************


Nádor Ilona
(1924-2015)
(Fotó: Gáti György 2002)

Nádor Ilonát, nagyszerû munkássága és elragadó személyisége miatt mindnyájan jól ismerjük.
Ígyhát csupán néhány apró, személyes epizódot írnék le – megemlékezés gyanánt.
Tulajdonképpen Nádor Ilona jelen volt életem minden fontos szakaszában. Kisgyerekként – az ötvenes évek végén – nagypapám kiskunhalasi rendelõjének várószobájában a Nõk Lapja divatrovata különös dámáinak fotói alatt olvastam szótagolva, hogy Nádor Ilona felvételei.
Aztán 1978-ban, már huszonévesen, fotoriporteri gyakornoki helyet keresvén magamnak jelentkeztem ugyanennek a lapnak a legendás fotórovatánál és majdnem mellé kerültem asszisztensnek.
2002-ben Szarka Klára: Fotográfia nõnemben címû kötetéhez fényképeztem róla portrét. Mûtermem egyik legszebb élménye a vele való együttlét. Kedvessége, természetessége, mosolya királyvízként oldotta az izgalmat, melyet egy olyan kolléga fotografálása generált, akinek a nevét még a betûvetés elõtt megtanultam.

Ugyanezen évben társkurátora lehettem a Vígadó-beli kiállításának. A képválogatások, a katalóguskészítés, a kópiák retusálása és a kiállításrendezés során közelrõl ismerhettem meg Ilona mély szakmai alázatát, kiemelkedõ esztétikai érzékét, valamint – a nagyközönség számára egészen addig jószerivel ismeretlen – varázslatosan sokrétû fotográfusi attitûdjét.
2004-ben, nyolcvanadik születésnapján én köszönthettem (Ács Irénnel együtt) a Magyar Fotómûvészek Szövetsége ünnepségén, Falusi Mariannal énekelhettem neki, és néhány ütemnyire fel is kértem táncolni. Kiderült, hogy nem csupán a fotográfia világában mozog elegánsan és könnyeden.
A családjától tudom, hogy egyszer a kórházban, ahol utolsó éveit töltötte, amikor már egyre halványuló kapcsolata volt a külvilággal, egy papírlapot és ceruzát kapott a kezébe. Egy fényképezõgépet rajzolt.
Édesanyám varródobozának alján újságból kivágott cikk hever összehajtva. Szabásminta, mellette fekete-fehér divatfotók. Nádor Ilona felvételei.

A varródobozt már régen, szeretettel és féltve õrzöm.
Mostantól Nádor Ilona emlékét is.

Gáti György


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------